Biserica Grecescu

Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul”, cunoscută și cu numele ctitorilor ei – „Grecescu”, este situată în apropierea fostului spital ce a purtat, de asemenea, numele de “Spitalul Grecescu”.

Inițial ctitorul intenționase să construiască biserica în centrul orașului și să o numească “Episcopia Severinului”, fapt ce nu s-a materializat pentru motivul că autoritățile timpului au refuzat atribuirea terenului pe care urma să se construiască biserica, iar boierul Ioan Stoian Grecescu, negustor de vite, a început să construiască spitalul cu materialul destinat inițial bisericii, în anul 1866.

Dorința de a construi și o biserică a fost totuși împlinită dupa ce s-au obținut, cu mari eforturi, și doua platuri -1214 și 1215 – lângă incinta spitalului care se construia.

Lucrările s-au desfășurat după planurile arhitectului Enderle din București, au fost supravegheate de ing. Iulian Simion și Popovici și au continuat cu repeziciune, dar în anul 1873, decedând Ion Stoian și Ioana Grecescu, lucrările s-au desfășurat până la terminare datorită sprijinului nepoților testamentari ai ctitorului.

Biserica este în formă de cruce după planurile arhitectului Enderle după modelul mănăstirii Curtea de Argeș. La intrare se află un vestibul urmat de naos, pronaos și altar despărțite de arce. De asemenea, biserica are două turle deschise și două turle în spirală din beton.