Castelul de apă

Castelul cu Apă (Castelul Artelor), un real simbol al municipiului Drobeta Turnu Severin, a devenit nu doar reperul unui punct turistic al orașului de lângă Dunăre, ci și una din cele mai importante atracții pentru străini. Alături de Piciorul Podului Traian și de ruinele Cetății Severinului, Castelul de Apă, a devenit clădirea emblematică a municipiului.

Turnul a luat naștere în anul 1910, când la acea vreme, aproviziona orașul Turnu Severin cu apă.

Proiectul Castelului de Apă din Drobeta a fost aprobat de Consiliul Comunal, la 10 iunie 1910, după planurile inginerului Elie Radu. Castelul avea să fie amplasat la cea mai înaltă cotă din oraş, la 104 metri altitudine pentru o distribuţie avantajoasă în toate zonele oraşului.

Castelul a fost gata în 1913 şi inaugurat un an mai târziu, când s-a pus în funcţiune întregul sistem de alimentare cu apă a oraşului.

A fost reabilitat pe fonduri europene și acum vizitatorii pot face un tur al turnului, pot viziona o expoziţie despre Insula Ada Kaleh (o insuliţă a cărei denumire provine din limba turcă şi înseamnă „Insulă Fortăreaţă“ şi care a fost acoperită în întregime de apele lacului de acumulare de la Porţile de Fier I, în anul 1970), o altă expoziţie intitulată „Severinul de altădată“ şi multe altele. 

De la ultimul etaj al turnului se poate observa o privelişte încântătoare deasupra Severinului, acolo sus fiind instalat şi un telescop.

Vizitatorii trebuie să plătească un bilet de intrare în turn. Pentru elevi şi studenţi, vizitarea Castelului Artelor costă 3 lei, iar pentru adulţi 5 lei.